Saturday, 1 December 2012

erti sebuah ikatan....

adakah aku menepati janji aku untuk mengUpdate blog ni ? 'boleh lah...' hahaha.
ok ok.may i proceed ? 'go ahead'
hahaha.
kalau di fikir sejenak, tajuk post aku kali ni agak mcm lain mcm sikit kan?hah,please.jangan fikir terlalu jauh ke dasar laut ok?ni pasal sebuah ikatan persahabatan. clear right ? is not about my feeling towards ... acececehh...adakah aku berjaya buat korang terfikir bahawa aku sudah suka seseorang ? hah, lupakan.

jom kita mulakan sekarang.

aku mula terfikir nak buat post ni bila aku tengok music video Sahabat by Najwa Latif dan kawan kawannya.boleh lah tengok dekat youtube.nice video meh...

27 November 2012 , merupakan hari terakhir SPM aku. hari selasa tu, aku seat for Biology paper. tak perlu dipanjangkan, aku mula rasa happpy yang teramat apabila invigilator kutip paper 3 Bio aku. time tu dalam otak aku, aku dah cakap 

"no more uniform,no more buku teks banyak2,no more homework and no more RPS"
 
time tu hanya fikirkan kegembiraan yang akan aku kecapi selepas habis SPM , tapi ... 
bila sampai aje dekat rumah aku mula fikir satu lagi benda yang penting..

"kawan..."

tu lah single word yang keluar dari mulut aku ketika aku sedang golek golek atas katil ...

yes,aku mula rasa macam kehilangan.sapa tak sayang kawan wei? tipu lah tak sayang kan walaupun kawan kawan korg tu annoying sikit kan ? 

kawan kawan aku ?

perghhh,superb lah dieorang tu..
kalau bab makan,memang kami tak boleh tolak ansur.
kami mesti turun rehat.hahaha :)
actually,aku ni bukan jenis suka turun rehat tapi ....
tu lah aku turun jugak..(ayat dalam otak dah hilang wei, blank )

ok lah, disebabkan aku dah lupa ni...
lebih baik aku buat conclusion aje...

kesimpulannya, hargai mereka yang ada didepan mata anda sebelum anda kehilangannya..
manusia ini tak sempurna.setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya.sebagai seorang kawan, kita perlu membantu kawan kita yang dalam kesusahan.tak baik kalau kita biar kan dia sorang sorang mengharungi segala kesusahan.bak kata orang, kawan seHidup seMati.tak pun ayat ni, friends till Jannah. jika kawan kita terlajak dari jalan yang sebenar, kita tarik dia balik ke jalan yang sepatutnya. terima kekurangan dia, bukan mencaci, menyumpah segala atas kekurangannya. 
kita lupakan sejarah lama, kita bukak diari hidup baru. tak payah nak berpaling ke belakang lagi . teruskan perjalanan kamu, sebab perjalanan kau masih jauh. 
*ingatan buat diri sendiri yang serba kekurangan ni...

kawan kawan ku sekalian,
terima kasih yang tak terhingga kerana sudi menjadi kawan yang sangat baik untuk kita. yang sanggup berkawan dengan orang yang selalu bertepuk sebelah tangan macam kita ni. yang suka berangan. yang sangat kedekut ni . yang selalu mencari kesalahan orang ni. terima kasih. kita sayang kamu ! terima kasih jugak sebab sudi menjadi salah seorang penyokong kita bila kita dah give up. thanks for everything. kita doakan kamu berjaya dunia dan akhirat.jadi anak yang baik.jadi anak yang berjasa kepada ur parents. berjaya dalam bidang yang kamu suka.



relek lu...
aucak...

auni lah

Thursday, 29 November 2012

I'm back

 
lamanya tak menaip di blog ini.. rindu sgt sgt.'kenapa tidak menaip begitu lama wahai kawanku?' maafkan daku wahai sahabatku.sesungguhnya aku sibuk belajar.well,aku kan amik SPM tahun ni. 'hah, SPM camne?' ehh...soalan apa lah korg tanya ni?jangan lah tanya.tapi apa apa pun,aku dah buat yang terbaik. consider all out sudah.sekarang ni aku hanya perlu bertawakal.sekiranya ada rezeki,insya Allah,aku dapat lah apa yang aku target.'hah...berapa target hang?' amboi soalan...jawapannye... tak payah tahu.aku sendiri pun tak tanya target hang bape kan?

oklah, wahai kawan kawan ku.sememangnya banyak benar yang aku ingin kongsikan dan luahkan kepada korg semua.nantikan ya...aku memang nak bercerita sekarang.tapi...aku tak solat Isyak lagi.jadi aku hold dulu cerita cerita aku ini.

ohh...sebelum aku terlupa.kalau tengak aku punya blog sekarang ni, mesti korg ckp begini 
"mak aii...buruk nye"
hehehe...cakap je.aku tak marah..aku sebenarnya sudah membuang design yang sebelum ni.'kenapa?comei ap?'
memang lah comei,tapi aku tidak reti menggunakannya.jadi aku tidak pantas untuknya.aku lebih selesa dengan keadaan blog sekarang ni.aku tahu camne aku nak ubah ubah dia.and this is myself.Auni yang korang tak taw.i'm a lazy girl.dan aku persembahkan profil aku yang sebenar.

ok, after this,insya Allah,if there no any problems,i'll try to update blog hari hari..insya Allah.
seriously,there such a many things that i want to share dengan korang..
berapa lam ke aku tak buka blog erk?
dalam 4 bulan agak nya kan ?
lama giler....
maaf lah,aku ada commitment yang lebih penting daripada menghadap blog ni. 

i got to go...
insya Allah.aku akan update esok.


no more auni derimin,just auni nadzri...

Sunday, 15 July 2012

EASY MATH AT STAR IPOH lah


alhamdulilah berakhir sudah 4 hari aku menuntut ilmu add math di STAR.bermula pada pagi 5.49 pagi hari Sabtu tanggal 7 Julai 2012,aku bangun dari tidur selepas alarm memekak di pagi yang hening.kacau betoi.sudah lupa kan.aku bersiap dgn cute miut nye untuk menuntut ilmu.hati penuh bunga bunga cinta.adehhh...ok lah dipendekkan cite,Sabtu dan Ahad itu aku ke STAR lah.it`s easy right?huh...tak dek tak dek.aku nk cite jugak.pada hari Ahad iaitu pada tanggal 8.7.2012,aku membuat keputusan untuk menegur seorg pelajar STAR.jeng jeng jeng.auni dtg buat muka tak malu...actually dia kawan sekolah rendah aku yang kali terakhir kami bersua muka pada hari terakhir persekolahan tahun 6....consider lama lah kan...sebenarnya aku dah nampak dia dari petang Sabtu lagi.tapi disebabkan aku malu malu harimau jd aku tidak menegurnya lah....tapi aku telah nekad untuk menegurnya jadi hari Ahad lah hari nya.(ayat ape ni)...dan minggu ni(14 dan 15 Julai)lagi sekali aku menjejakkan kaki ke dewan,surau,canteen STAR buat kali terakhir.tapi aku kali ni tidak menegur rakan ku itu dek kerana malu yang tak habis lagi.ohh lupa nama kwn aku tu Hadi...boleh search di Facebook...amboi promote gitu.aku telah menangkap beberapa gambar buat kenang kenanagan.(karangan ke?)mari kita lihat ....
ni toilet..betul betul kan tudung dkt sini lah(aku tahu lah!!!)

 cantik kan???
 muka tak payah tgk.tgk logo tu aje...
 hehehe....kami lah senior yang jahat....


bak kata cikgu Salehun "perjuangan belum tamat"
auni good luck...
thnk u STAR kerana sudi menerima kadatangan kami...
jumpa lagi.........


p/s :dah lama x update post kn?busy giler.dah 1 bulan tak dek cuti.7 day per week.....

auni athirah smile when think bout u

Sunday, 3 June 2012

untuk eva

SPM 2004
soalan 3
b)tiga usaha:
-melakukn aktvt penterjemahan dlm plbgi bidang
-mewujudkn plbgi institusi pndidikan
-menerokai plbgi bidang ilmu sama ada berteraskn wahyu atau berteraskan akal
c)cara contohi sifat:
-lakukn prkara2 yg benar serta menjauhi prkara yg salah
-berani menyatakn sesuatu prkara sama ada perkara itu benar atau salah
SPM 2005
soalan 3 (b)
i)sejarah bani umaiyah
-slps kemangkatan saidina ali pd tahun 41 hijrah,saidina hassan(anak saidina ali)take over as a khalifah
-saidina hassan tidak dpt hentikn huru hara dan pertumpahan darah yg berlaku menyebabkn beliau serahkn jwtn khalifah kpd muawiyyah bin abi sufian dgn beberapa syarat
ii)4 tokoh ilmuan
-khalil b ahmad
-sibawaih
-abu aswad ad duwali
-al-faradzak
iii)tindakan umat islam kini
-pelajari plbgai ilmu sama ada brkaitan dgn ilmu agama atau ilmu brkaitan urusan dunia
-brsungguh sungguh melaksanakan islam dlm kehidupan
SPM 2006
SOALAN 3
a)i)4 ciri kepimpinan
-melaksanakn tugas penuh amanah
-x gunakn harta negara untk kpntgn sendiri
-brsifat terbuka dan sedia terima pendapat rakyat
-tegas daulatkn agama islam dan bangunkn negara
ii)2 contoh ketegasan:
-x pilih pangkat atau kedudukan dlm menguatkuasakan undg2 
-menarik balik tanah milik sahabat mengikut Kanun Tanah Negara
b)i)2 sbb dikenali sbgi abu hanifah:
-mempunyai seorg anak bernama hanifah
-seorg yg kuat beribata,jadi digelar hanifah brmksd cenderung kpd agama
ii)2 sumbangan abu hanifah:
-bnyk masa digunakan untk mengajar di masjid
-menentukn kaedah mengeluarkan hukum
iii)2 sebab dipenjara:
-menolok jawatan sbgi jurutulis bagi kerajaan bani umaiyah
-menolak jawatan hakim di baghdad
SOALAN 4
a)i)4 peranan baitul hikmah:
-pusat pertemuan para sajrana
-pusat penterjemahan
-pusat sumber
-pusat penyelidikan ilmiah
ii)2 faktor dorong perkembgn ilmu:
-dasar kerajaan abasiyah yg memberikn keutamaan kpd bidang pndidikn dgn penekanan kpd kesepaduan ilmu fardu ain dan fardu kifayah
-sediakan prasarana pendidikn yg lengkap
b)i)dua hasil penemuan ibnu sina
-hasilkn ubat bius
-hasilkan ubat dan priskripsi yg mujarab untk plbgi pnyakit kronik
ii)2 contoh kesungguhan
-tekun pelajari ilmu
-umur 5 tahun pelajari al-quran dan berjaya menghafaz ketika berusia 10tahun
iii)kesan sumbangan
-perkenalkn method pemerhatian dan analisis hingga ilmu perubatan brkembang maju hingga kini
-hasil penyelidikan dan penulisan beliau telah mendorong penciptaan peralatan yg canggih dlm bidang x-ray
SPM 2007
soalan 3
a)i)-kurun ke10 masihi kota cordova menjadi pusat ilmu pengetahuan di eropah
-ramai pelajar dari eropah datang di andalus.

thank you........

Tuesday, 29 May 2012

Surat Aku Terbang ke Qatar


assalamualaikum.woi kenapa kau ni teruk sangat argh?agak agak lah wei.nak blah bagitahu lah dulu.ni tak blah gitu aje.macam ni ke kawan??how could u?see i already speak london.kau punya pasal lah sampai keluar bahasa mat saleh.
aku memang tgh marah dgn kau taw tak.aku balik balik rumah aje,mak aku cakap kau dah pergi Qatar.kau memang r.hari tu bukan main cakap"mana ada aku pergi Qatar,tu mak bapak aku aje".hei,kau ni kan.nak cakap tapi tak sampai hati tapi aku nk cakap jugak,kau ni macam keling.cakap tah apa apa aje.bila aku pikir balik camne lah aku boleh kawan dgn kau ni.
wei,sorry arh.bukan saja kau nak marah.tapi aku agak kecewa.dulu kau jugak cakap aku ni kawan kau.tapi macam ni ke kau layan kawan kau.ok lah.aku maapkan kau.
hampir seminggu kau dekat sana.makin lama,makin aku rindu kat kau.(kau senyap,xyah nak gelak sgt).ye lah,dalam bnyk bnyk kawan,kau lah yang paling rapat dgn aku.walaupun kau tu perempuan dan aku lelaki.mungkin sebab kita ni jiran kn?hmm,ye la tu.sebab kita kawan.dari kecik smpai dah besar ni.dekat sekolah,bila aku terpandang kerusi dan meja kau,mesti aku teringat dkt kau.adoi,nazak lah keadaan aku ni. aku mengaku aku selalu x hargai kau bila kau ada depan mata aku.aku selalu kutuk kutuk kau.dan macam macam lagi.tapi kau sabar je kan?
aku teringat semua kenangan kita.(sedih ni wei)
1)aku selalu panggil kau "WOI!!!"hahaha....kali pertama kau releks aje.kali kedua pun kau releks aje.tapi bila masuk kali ketiga.kau ingat tak kau cakap apa.?kau cakap macam ni."kicap pun ada nama.kicap tamin.kau jgn nak panggil aku 'woi woi' lagi.nahas kau!'hahaha.since tu,aku panggil kau wei,minah and apa apa yang aku rasa nak panggil kau.suke hati aku lah!
2)kau selalu bebel sbb aku selalu lambat siap nak pegi sekolah.kau selalu cakap"Megat,kau ni laki ke pompuan?siap mengalahkan nak pegi jalan jalan aje"tak pun kau akan cakap macam ni"kau bangun lambat lagi kan?hei,bosan lah aku macam ni.aku ni dah lah pengawas,tapi aku datang lambat.plez lah.plez lah Megat oii".aku pulak macam biasa arg,buat tak tahu aje.kau ni pagi pagi dah ceramah.aku pun bosan jugak.sorry yer Ecah.tapi,kau ingat tak,lepas aku cakap kau ni macam mak nenek,kau tak bebel dah dekat aku tiap tiap pagi.aku ingat kau dah insaf nak bebel.rupanye,kau guna method lain pulak.kau CALL aku setiap pagi.pukul 5 pulak tu.sabar aje lah..
3)hehehe.ni yang paling aku suka.aku selalu pinjam barang kau.bukan stationery aje tapi duit sekali.kadang kadang tu aku  saja tak bawak pencil case aku.sebab aku suka guna pen kau.pen kau best walaupun pen aku lagi best.ye la,kau punya pen satu seringgit,pen aku pulak satu lima ringgit.so lebih baik aku simpan pen aku.hahaha.tapi kalau kau rasa nak tuntut balik pen pen kau tu,balik lah Malaysia.aku simpan pen kau baik punya.hah,lagi satu kalau kau rasa geram sebab aku selalu kurang kan duit belanja kau, kau datang r sini.t aku bayar balik.gentleman kan aku?aku tahu aku gentleman.kau tak yah cakap pun aku dah tahu.
4)pinjam solutions add math kau.hahaha.terbaik...budak hebat macam aku tak ada masa nk buat kira kira ni.lebih baik aku layan awek keliling aku ni kan? hahaha.setiap kali aku pinjam buku add math,mula lah kau buat muka tak berapa nak ikhlas kau tu.tak payah nak tipu.aku taw kau mesti begang kan?ye lah kau susah susah buat aku tiru aje.tapi ada aku kesah?
5)selalu kutuk kau.benda ni dah sebati dalam jiwa aku.aku rasa macam tak perfect hidup aku ,kalau aku tak kutuk kau sehari.aku selalu kutuk kau macam macam.kau ni tak cantiklah,kau ni pendek lah,kau ni lembab lah.alah macam macam lagi aku kutuk kau.tapi kau buat muka selamba aje.
6)share cite pasal awek aku dekat kau.dah macam pompuan pulak aku ni.tapi aku suka cite sbb kau tak pernah couple kn.jadi aku nak wat kau jelez lah.hahaha.aku selalu datang rumah kau semata mata nak cite pasal awek aku yang tengah merajuk dgn aku.kau pun layan aje aku.bila aku rasa aku dahaga,aku suruh kau buat air untuk aku.kau pun dgn malas pegi lah buat.setiap kali aku datang rumah kau mesti kau bagi aku minum air Ribena aje.bapak kau buat kilang Ribena pulak ke?tapi kau buat air sedap.hahaha.tapi aku buat lebih sedap daripada kau buat.
dah la wei.aku dah penat nak tulis lagui.banyak lagi kenangan diantara kita.tapi yang paling aku ingat tu lah.yang kat atas tu.bila aku teringat dkt kau,aku pandang rumah kau,aku pandang meja dan kerusi kau.sampai lah satu hari....(jeng jeng jeng,suspen)
sampai lah satu hari,geng geng pengawas kau tu buat spotcheck dari satu kelas ke kelas lain.kau ingat tak Amin?hah,amin ni dia bawak handphone dia.handphone baru beli tu yang dia bawak pegi sekolah.nak menunjuk lah tu.disebabkan cuak tahap gaban,dia tak tahu nak sorok dekat mana dah.sampai lah dia nampak meja kau.jadi dia buat keputusan untuk lekat dia punya phone dekat belakang meja kau.(laci meja punya bawah lah)bila geng geng kau dah blah,dia amik lah balik phone dia tu.and time tu dia perasan ada tulisan dkt situ.jadi dia pun tebalik kan meja tu.dan....dia panggil aku untuk baca apa yang tertulis dekat meja kau tu.kau tulis macam ni:

kenangan kau dan aku sentiasa ada dalam ingatan aku.dari kecil lagi kita berkawan.aku tak pernah sangka bahawa aku akan suka pada kau.rasa lawak kan?aku cuba lupa kau,tapi bagaimana?sedangkan aku duduk sebelah rumah aku aje.aku dan kau pergi sekolah sekali.aku dan kau satu tempat tuisyen.susah untuk aku terima hakikat yang aku jatuh suka dekat kau.tapi aku tahu aku dgn kau tak sesuai.entah lah.susah untuk aku cakap perasaan aku macam mana.ya Allah,tolong hambamu ini.kau terlalu dekat dgn aku.bagaimana aku mahu melupakan kau sedangkan kau disisi ku?mungkin keputusaan yang aku buat ni adalah keputusaan yang terbaik.Qatar tunggu aku.selamat tinggal Megat Erfan.I'LL LOVE YOU FOR A THOUSAND YEAR~~~aishah airina.

bertahun lama nya,aku menantikan perkataan ni.aku tak sangka yang kau sanggup duduk senyap walaupun terang terang aku couple dgn org lain.kau ni manusia ke alien?kau tak terasa ke bila aku tunjuk tunjuk awek aku?mesti kau persoalkan balik kenapa bukan aku yang mulakan dulu!
yes aku ngaku,ego aku yang tinggi menggunung buat aku lupakan perasaan aku.
 dengan rendah diri dan ego yang telah aku campak jauh jauh ingin aku bagitahu kau bahawa 

aku suka dekat kau jugak.sama seperti kau suka dekat aku.


aku menanti kehadiran kau di bumi Malaysia ini.ingat aku dalam doamu.


MEGAT ERFAN....

Friday, 30 March 2012

tuition physics





hello beautiful person !!!apa khabar ? harap sihat sihat...semalam hari jumaat kn? bersamaan 30 march 2012.
sudah menjadi kemestian untuk aku pergi ke tuisyen fizik pada hari jumaat. tapi , semalam aku x datang tuisyen. apakah sebab nya ? "ala ni mesti auni nk bg reason klise la ni"mmm...haahaa... x taw la reason ni klise ke tak ! x pe la aku nak cerita jugak .
5.30 p.m ; alarm aku datang(kucing aku) kejutkan aku dari tidur.
bangun dan pergi tengok tv.umi,ayah and afiq balik.aku tanya lah umi pergi mana sampai aku kena tinggal dgn kak BG..umi amik afiq rupanya...dan ayah baru balik dari kerja..paastu ayah cakap nak pergi Aeon St.18 ... mula mula aku cakap lah x nak ikut sebab nak tuition kan !!! tapi ayah cakap ni nak tengok tengok aje bukan shopping pun...so aku pun ikut...disebabkn kak BG balik pukul 6.30 petang , aku buat keputusan untuk pakai baju kurung terus(get ready nk g tuition)...afiq dah pergi dengan kak Nik dan kak Nana (sis next door)...sampai saja ke Aeon tu...wah wah wah...terasa berada di mall mall dekat KL pulak...hahaha... nice and and and .... cantik la senang cakap...pusing pusing sampai ke Popular di mana afiq,kakNik dan kakNana berada.afiq ikut aku lah.kami nak balik sebab dah pukul 6.59 petang.dekat pukul 7.00 lah =.='
tiba tiba , afiq cakap dia nak makan , dan pada masa yang sama kami lalu Food Street ... dia nak makan Pizza Hut ... mmm ... bagus sangat lah tu ... ayah aku memang suka makan pizza ... nak di panjangkan cerita , kami ni makan lah pizza . faham faham lah kalau nak makan pizza berjanggut nak menunggu nya ... tup tup dah pukul 7.30 .... dan dalam pukul 7.40 Ati call , tanya pergi tuition tak ... time tu aku confirm Ati dah ada depan rumah aku yang gelap gelita tu ... last nya aku cakap "kite x pergi tuition hari ni...."belum habis cakap talian terputus...x dek line lah ... jadi aku tidak dapat menghadirkan diri disebabkan .... arrr .... tak tahu lah ...
"tc Julie jangan risau taw...nanti saya buat homework yang tc bagi ...next week saya datang ..."
tapi kan ...
aku nak cakap Aeon St 18 best sangat !!! tapi aku pusing tak habis lagi lah ...

auni athirah...

Thursday, 29 March 2012

BANGGA DIRI


 
 
kadang kadang wujud perasaan x suka pd org yg suka sgt bangga diri...ye aku ngaku ada baik nya berbangga dgn diri sendiri... tapi jgn lupa , ada juga keburukannya kalau terLALU bangga dgn diri. aku taw aku ni x SEMPURNA and not only me but all of us ...never PERFECT...aku x nafikan aku selalu bangga diri.contohnya ? "auni budak plg cute" ala itu korg pun penah buat .
tapi ... kalau bangga diri mcm ni : "sorry r aku x kwn dgn anak org biasa" tak pun "time mak aku kerja mula2 dulu,gaji dia 4K ...hebat kn" dan macam macam lagi contoh nya..
sorry to say lah... aku x suka org mcm ni. kadang kadang rasa nak lempang aje. tapi sebab fikirkan kau tu kawan aku , aku senyap aje.aku bukan x berani x tegur tapi nk jaga hati. bangga diri sgt sampai lupa nk berpijak pada bumi yang nyatakan!dia terLUPA bahawa nikmat hidup yg dia dapat sekarang hanyalah sementara.x perlulah nk bangga sgt.kalau ank jutawan sekalipun,yang kaya mak bapak korg bukannya kamu.plez sayang. jgn dikaburi dgn harta yg kau ada sekarang ni .
"beb rumah aku 13 tingkat kot" ;"serius kecik giler rumah ni" ; "eei , macam mane dieorg nk hidup dgn rumah sekecik ni ?"
bila aku dengar org cakap macam ni,aku terKEJUT...x sangka ada manusia boleh cakap macam tu.mungkin mereka lupa akan ....akan ape erk ...adoi hilang idea terus...ok, mungkin mereka ingat semua org kaya macam dieorg ???=.= tapi bagi aku walau sekecil mana pun rumah tu, cukup lah keluarga itu merasa diri mereka di dalam syurga dunia.
tak perlu rumah sebesar istana , tapi ... terasa hidup bagaikan di dalam neraka ...
 
wake up from your dream ...
kalau ALLAH nk tarik semua nikmat yg Dia bagi,sekelip mata saja semua tu boleh hilang.
 
auni athirah tegur untuk kebaikan bersama...aku dan kau ...

Thursday, 22 March 2012

hati says ....

for a long time ....
lama x tulis any entry right ???

PEAH JIRAN AIMAN ...
yeyeye ...
happy giler bila dpt taw bnde ni .
rasa mcm ..mmm..
best ??

ok ...
aku dah membesar .
betul cikgu kata 
bila dah form 5 mula rasa pelik2 ...

hahaha ..
aku taw korg x phm...
cukup lah korang taw 
aku tgh 
HAPPY !!!

auni athirah ...